Göingedräkten

foto C. Runeke

I forna dagar såg man på dräkten om bäraren hörde till högre eller lägre socialt skikt. Två huvudgrupper: Herremansdräkten och allmogedräkten. De hade alla väsentliga drag gemensamma, skillnaden låg i utsmyckningen och materialet. Den dräkt vi använder oss av i dag liknar närmast herremanadräkten, eller dräkter använda av de mest välbärgade inom bondeklassen.

Den gifta kvinnan bar vitt huvudkläde, knutet på ett speciellt sätt. Den traditionen är numera försvunnen, och i samband med bärandet av dräkt i våra dagar finner vi kluten även på den ogifta kvinnan. Förr fick inte kvinnan bära denna klut förrän hon under bröllopsdansen tappat kronan med hjälp av villiga danskavaljerer. Äldsta närvarande kvinnan gick då fram och band kluten på hennes huvud, och hon upptogs i de gifta kvinnornas led.

Manens dräkt:
Rock av blågrått kläde, knälång med knappar från halsen till byxorna, fyrkantigt uppslag kring ärmarna skörtet baktill kluvet till byxlinningen med 3 par blinda knapphål överst. Alla knapphål sydda av brunt kammelgarn. Inga fickor eller krage, men 4 fållor i sidorna och skörtet. Skjortan handsömmad om ärmarna med tjock söm, kragen bred som en tvärhand, väl stickad och sydd, samt med egna spetsar utsirad. Skinnbyxorna med sprund, bundna utan vid knät med brokiga vippar, ficka på sidorna, ficka jämte sprundet på vänster sidan. Stövlarna knälånga med helt små kragar, rundade vid tårna och försedda med röda klackar. Hatten uppbunden, något kullig. Skygget står runt omkring något uppåt, rött band kring hatten. Vantarna blå, stickade med fingrar av ullgarn. Piska i handen med träskaft, handtaget skinöverdraget